Van West naar Oost – Zuid-Afrika

Afgelopen jaar ben ik voor een maand naar Zuid-Afrika geweest. De reis zelf heb ik heel fijn laten organiseren door Jolene van Travel Often, maar ik ben natuurlijk wel wat culinaire pareltjes tegengekomen die ik jullie niet kan onthouden. Mocht je trouwens nog twijfelen of je een reis van je leven wil maken in Zuid-Afrika, raad ik je aan Go Wander The World zeker een keer te bekijken! Wat een prachtverhalen en ze zijn pas ‘net’ begonnen.

Ontbijt & Lunch

Batavia café – Kaapstad

In het hart van het centrum kan je dit heerlijke tentje vinden waar je kunt ontbijten en lunchen. Ze hebben hier onder andere ei, broodjes, croissants en verschillende sapjes op de kaart staan. De sfeer van het tentje is leuk! Het is een bezienswaardigheid op zich. Binnen heb je in elk hoekje, aan de muren, op de tafels en op de kastjes wel iets te zien wat je kunt aanschaffen. Sieraden, eetbare dingen, schilderijen en foto’s. Het binnenplaatsje is ook heel gezellig!

 

VOVO TELO – Kaapstad

Dit is een koffietentje waar je (ook hier weer) heerlijk kunt ontbijten, lunchen of een simpele avondmaaltijd kunt nuttigen. De kaart heeft een uitgebreide koffie kaart en verschillende eetopties. Ik ben hier zelf voor een wafel gegaan met gepocheerde ei. Gek? Ja best wel, maar écht wel heel erg lekker!

 

Jasons bakery – Kaapstad

Google maar op ontbijt en Kaapstad en je komt dit toppertje tegen. Gezond ontbijten doe je hier. De granola is een echte aanrader! Oh, je kunt hier ook allerlei lekkers bestellen to go. Handig als je weinig tijd hebt in de stad.

Buffels drift – Oudtshoorn

Als je in de buurt van Oudtshoorn overnacht, kan ik je dit plekje écht aanraden! Buffels drift is een Game Lodge waar je veel dieren kunt zien, maar ook kunt overnachten en kunt ontbijten, lunchen en dineren met uitzicht op een waterplaats waar je veel dieren kunt zien. Zo hebben wij een nijlpaard gespot terwijl we genoten van het ontbijtbuffet met koffie en sapjes.

20171126_090552

Grass roof – Port Elizabeth

Dit is een gaaf plekje! Een gigantische kas met een grasdak (dûh) met een tuin, speeltuin en eigen grond waar producten op worden verbouwd. In een groot deel van de kassen zit het ontbijt/lunchrestaurant. Broodjes, eigerechten en HEULE lekkere taarten. Alleen bij de gedachten eraan, verlang ik er al weer aan terug! Oh en de ijskoffie is ook een goede! Ze hebben hier ook een Farmstall waarin ze producten van het land verkopen en taartjes to go.

 

The Outspan – Bergville (Drakensberg)

Een gek plekje, voor mijn gevoel in the middle of nowhere. Eenmaal aangekomen heel positief verrast! Een kleine menukaart, wat smoothies en goede koffie. Wat wil een mens nog meer…? Uitzicht op het gebergte. Check. Wat je veel ziet in Zuid-Afrika is de Biltong, zo wordt dit ook verkocht bij The Outspan. Biltong is gedroogd vlees dat eigenlijk op alle momenten wordt gegeten. Ontbijt, lunch, diner of tussendoor.

Potluck BosKombuis – Panoramaroute

Op zoek naar een plekje om de lokale maaltijd te nuttigen op een leuke locatie? Rijd dan langs bij Potluck BosKombuis. Het zit langs de panoramaroute en is redelijk uitdagend (in ieder geval toen wij hier waren) over een onverharde weg. Maar de moeite waard. Langs een rivier/waterval kan je buiten plaatsnemen. Het is een plekje zonder stroom, gas, stromend water anders dan de rivier en totaal geen luxe. Het eten wordt volledig bereid op de Braai (barbecue). Het vlees naar keuze wordt geserveerd met een pap (soort polenta) en wat groentjes.

Oh en trouwens! Als je naar de wc gaat, dan zit je letterlijk buiten! Go pee for yourself.

 

Lunch & Avond

Victoria & Albert Waterfront – Kaapstad

V&A Waterfront is een heel erg westers winkelcentrum, zoals de naam als zegt, direct aan de zee. Je kunt hier uren lang shoppen bij alle grote modemerken, van H&M tot Louis Vuitton. Maar ook onbeperkt eten. De keuze is reuze. Sushi, Afrikaans, Frans, Belgisch, Burgers en ga zo maar door. Wat ik echt een leuke vind is de Foodmarket. Dit is een overdekte markt waar je streetfood kan halen, van start tot finish. Vers gemaakte springrolls, noodles, sushi, chocola, donuts, worsten, burrito’s, you name it! Al ga je er alleen maar heen om te kijken, heel leuk.

20171121_160738

Mama Africa – Kaapstad

Voor ons eigenlijk TÉ toeristisch, maar een hele makkelijke manier om veel soorten wild vlees te kunnen eten dat op de lokale manier is bereid. Wij gaan natuurlijk voor een Mixed Grill van Mama’s Wild Game. Het is werkelijk voortreffelijk! Goed om te weten is dat je écht een dag of 2 van te voren reserveert richting het hoogseizoen. Anders kan je na 10 uur ’s avonds binnen wandelen en kijken of er een tafeltje is. De meeste avonden is er een live band wat het een fijn sfeertje geeft.

Grande Provence – Franschhoek

Dit is een plaatsje waar ik makkelijk 10 dagen kan vertoeven en nog niet culinair uitgekeken ben. Geweldig! Wij hadden hier effectief 1 dag, dus dan maar hopchop snel erdoorheen. Wij hebben één wijnhuis aangedaan, en wat voor één. Als de oprijlaan zo lang is dat je gaat twijfelen of je wel goed bent gereden, is het een goede haha. We gaan all the way. Driegangenmenu met wijnarrangement natuurlijk! En erna nog een wijnproeverij. Wij waren met de auto, dus hebben kleine glaasjes gehad. Wat ik kan adviseren als je er minimaal 2 nachten verblijft is de wijntram. Je stapt rond 11 uur in de ochtend op om de hele dag langs wijnhuizen te rijden. Ik raad je wel aan achteraf een taxi te nemen. Bob zijn is hier eigenlijk gewoon zonde. Whoops… zei ik dat echt?

Tuktuk Brewery – Franschoek

Na zo een overweldigende lunch, is het ’s avonds toch tijd voor diner. Sorry… De burger heeft de foto niet gehaald, maar deze churros met peperchocoladesaus kon net lang genoeg blijven liggen. Wat leuk is aan dit plekje is dat het anders is. In Franschoek wordt je gebombardeerd met luxe gerechten en wijnen, omdat dit de wijnstreek is. Dan is het gaaf als iemand de ballen heeft om een bierbrouwerij neer te zetten met restaurant in de hoofdstraat. Je kunt hier tours boeken door de brouwerij, voornamelijk overdag.

20171124_211530 (1)

Jemima – Oudtshoorn

Eerlijk is eerlijk, de foto laat niet een geweldig smakelijke maaltijd zien. Maar toch was elke hap van deze tapasschotel voor twee heerlijk! Kaasjes, kip, ribs, frites, pasteitjes, salade, loempia en broodjes (niet op de foto). Bommetje vol.

20171126_202637

Salinas – Wilderness

Romantiek ten top. Dit 3 verdiepingen tellende restaurant heeft overal uitzicht ophet strand en de zee én einde dag ook op de zonsondergang. Mooi he?! Oh je wilt iets weten over het eten? Prima. De locatie maakt alles beter.

20171127_191152

Roxi’s on the square – Wilderness

Roxi’s heeft een Gin kaart waar je U tegen zegt! Daar zeg ik geen nee tegen natuurlijk! Voor ieder wat wils! Met of zonder tonic, met bloemetjes, citroen of kaneel. Bijna alles kan. Het personeel adviseert heel graag over wat het beste bij jou zou passen. Natuurlijk kan je hier ook terecht voor een hapje en andere drankjes.

20171129_155910

The Girls – Wilderness

Het is maar goed dat dit restaurant al zo veel goede recensies heeft, anders was ik er niet gaan eten. Het restaurant zit aan de achterkant van een benzinestation. Dat verzin je toch niet. Dit is denk ik het beste en malste stukje vlees wat ik ooit heb gegeten. Watertandend goed!

20171128_194803

Cocomo – Wilderness

Gezellig, ongedwongen, goed eten en een compleet vakantiegevoel. Dat is wat je bij Cocomo krijgt.

20171127_124813

Barnacles – Seaview

Wij zaten in een piepklein dorpje nét naast Port Elizabeth, Seaview. Twee restaurants, waarvan deze onze favoriet is. Je kunt hier van ontbijt tot diner terecht. Met uitzicht op spelende dolfijnen, en als je geluk hebt, walvissen eet je een salade, burger of goed stukje vlees of vis. Heel erg simpel, maar wel goed in wat ze doen. Het restaurant hangt vol met snuisterijen, bordjes, visnetten en beeldjes. Genoeg om te bekijken tijdens het nuttigen van de maaltijd.

Elephants walk – Port Elizabeth

We zijn hier overdag een keer langsgereden om te kijken of het wat zou zijn voor in de avond. Bleek het een complete ‘village’ te zijn. Winkeltjes met antiek, een pub, een farm shop en natuurlijk restaurant. Eenmaal binnen is het een echt dorp. Ons kent ons, maar dan daar. Heel leuk, we komen vanavond terug. Het eten is om je bord en vingers bij af te likken. De gerookte sprinkbok als voorgerecht is een aanradertje.

Beershack – Port Elizabeth

Direct aan de boulevard van Port Elizabeth vind je veel leuke eettentjes van ontbijt tot in de late uurtjes. Wij schuiven aan voor een lunch bij Beershack. Een heel hip tentje met veel verschillende soorten, je raadt het al, bier! Vriendlief neemt een paar verschillende en geniet van een topburgertje.

Bingelela – Bergville (Drakensberg)

Wij zijn heel erg blij met dit tentje! De pizza’s zijn ZO lekker! Bingelela is een restaurant op een hotelcomplex. Het is open voor mensen van buiten de accommodatie. Aardig wat lokalen schuiven hier ook aan zien we. Naast pizza’s heb je ook pasta’s, salades en vlees en vis en zelfs curry’s.

Sabie Brewery – Sabie

Heb ik het eerder al gehad over bierbrouwerijen…? Ja he. Nog eentje dan. Bij alle andere restaurants vloeide de wijn rijkelijk hoor, no worries! Sabie Brewery is een plekje wat alleen overdag geopend is. Dus voor de lunch en borrel. We nemen samen een bierproeverij. Zeven kleinere glaasjes worden op een plateau geserveerd met wat knabbelzoutjes. De één niet mijn smaak, de ander toch écht wel lekker. Voor ieder wat wils. Geinig!

20171210_155043

Cattle Baron – Krugerpark Skukuza

Cattle Baron is een restaurantketen die in meer nationale parken te zien is. Een restaurant met een to-go optie. Salades, burgers, vlees, voor ieder wat wils. Maar als je daar kunt zitten, terwijl er achter je olifanten langs struinen is toch écht genieten.

Mugg & Bean – Krugerpark Lower Sabie

De naam doet vermoeden dat je hier alleen terecht kunt voor koffie. Dat kan zeker! En taarten! Maar ook voor geweldige burgers! Torenhoog of gewoon normaal. Voor iedereen een passend maatje. Tijdens het avondeten was het te donker om een plaatje te schieten, maar de foto met Nijlpaard was ons uitzicht de volgende ochtend terwijl wij genoten van een cappuccino en een Soja (YES! EINDELIJK op de een na laatste dag) latte machiatto.

 

Moraal van het verhaal; alles is beter met een uitzicht, ervaring, gekkigheid en in Zuid Afrika.

Kijk snel op Go wander the world en boek je reis via Travel Often.

 

groetjes-zoet-snoepjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s